2010. június 15., kedd

Modemcsere

Pár hete lejárt a T-Home-os kábelnetem hűségideje. Mivel itthon az az igencsak furcsa szokás, hogy a több éve hűséges előfizetőket büntetni kezdik jutalmazás helyett amennyiben nem köti röghöz magát azonnal újra a kedves felhasználó, időszerűvé vált egy új net-csomag választása. Ezekből pedig mindig jó kis sztorik szoktak kerekedni, most se volt ez másképp...


Hála a technika fejlődésének az eddigi 8mbit-ről most már akár 60mbitre is válthattam, az árbeli különbség miatt azonban megelégedtem a 25mbites csomaggal. Sajnos ezzel se voltam elég önmegtartóztató, a telefonos ügyfélszolgálaton a roppant kedves hölgy kilátásba helyezte, hogy csak vonalbemérés után és a kábelmodem cseréjével tudják biztosan biztosítani a kívánt csomagot. Majd meg is határozta a tartandó határidőt: 30 nap.

Oké. Azon gondolom nem csak én nem lepődöm meg, hogy 30 nap után nekem kellett telefonálnom a T-seknek, hogy mi is a helyzet.... A válasz habogás volt meg egy ordítóan nagy füllentés: a bemérés nem hozott tökéletes eredményt, épp a szolgáltatási határon van a cím, lehet túl nagy a távolság a központtól... De! A kollegák most tanakodnak hogy miként lehetne erősíteni a jelet – elképzeltem magamba, ahogy pár pocakos, rózsaszin overálos öreg szaki a cigarettafüstös műhelyben egy pofa sör mellett gondolataiba mélyedve ötletel... -.

Csak úgy mellékesen az ügyfeles leányzónak: olyan kábeltv-s netnél nincs, hogy távolság a központtól. Na mind1, legalább innentől felgyorsultak az események, 3 nap múlva telefonált az első szaki, hogy jönne modemet cserélni, és utána lehet is élesíteni a 25mbit-et.

Természetesen mikor szoktak kijönni ezek a szakembere? Napközben. Mitől vannak mindig felháborodva? Hogy az emberek napközben nincsenek otthon! És teljesen igazuk van! Elvégre mi más dolga lenne az embernek hétköznap délben, mint hogy otthon üljön és a 125-ik brazil szappanopera ismétlést nézze – vagy a szerelőket várja.
Sűrűn mea culpáztam a felháborodott szaki elött, miután hazajöttem napközben a munkából. Ő ugyanis akkor már itt várt fél órája – az nem zavarta, hogy még a munkalapon is fel volt tüntetve, hogy a kiszállás elött 1 órával telefonáljon, mert hogy hogy nem, a kedves ügyfél napközben a T-Home-os net havidijára keresi a pénzt munkával –.
Elsőnek megerősítette azt, hogy ehhez a kábelnethez nem kell hozzányúlni, ez mindent tud, olyan nincs hogy bemérés és távolság, csak biztos odabent elkallódott az ügyem. Nájsz. Aztán előkapta az új modemet, rádugta a coax-ra, betelefonált, aktiváltatott, és elkezdtünk papirozni. Ez a része félelmetes volt. Egy papír arra kellett, hogy visszavegye a régi modemet, egy másik papírral itthagyta az újat, aztán egy papírral igazolta a szerelést és végül volt még egy papírja, amivel nem tudom mit igazolt és hova, de azt is kitöltöttük.
A bevett illemszabályok szerint a modemnek a papírozás hosszú húszpercei alatt magához kellett volna térnie (értsd felkapcsolódni a fejállomásra). De nem volt hajlandó, ugyhogy a szaki morogva elkezdte a probléma keresést, azaz benézett a szekrény mögé a kábelekre – fél szemmel, távolról –, majd kijelentette, hogy ez csak idő kérdése, estére minden okés lesz, látott ő már ilyet. Ezzel elviharzott.

A történet itt természetesen nem ért végett, estére a modem nem állt helyre. Ugyhogy kötelességtudóan felhívtam a hibabejelentőt, ahol készségesen regisztrálták a hibát, és másnapra (!) igérték a tüzetes vizsgálatot.

...és ezúttal tartották az igért határidőt. Másnap délben már jött is a telefon az új szakitól, hogy akkor jönnének vizsgálni, lehetőség szerint 5 perc múlva.


  • Nájsz... legyen inkább fél óra, addigra haza is érek.


  • Mééé'?!? Maga nincs a lakásban!?


  • Sajnos dolgozni is kell néha, tudja hogy van ez...


  • Jaaa... hát... siessen akko' jóó?

Második nekifutás: 2 idősebb – értsd a nyolcvanas évekből ránk maradt tv szerelő – szaki overallban várt már türelmetlenül a kapuban. Legalább lelkesek, gondoltam magamban. Miközben bejöttek ecseteltem ismét a problémát: tegnap kaptam az új modemet, nem tud felkapcsolódni, kollega átnézte a kábeleket, valszeg a modem rossz. Sokat tudó hümmögés jött válaszként, miközben elővették a laptopukat és a jelerősség mérő:.


  • Az egyik elkezdte mérni a kábelen a jelet – biztos gyenge, régi ez a ház (2 éve lett behúzva a kábeltv, 3 hónapja lett újrahúzva a háztatarozás alatt) –. A jel jó volt.


  • Akkó' kint van a hiba az elosztó szekrénynél, ezeknél a régi házaknál – lásd eggyel fejlebb – minden össze vissza van kötve. A bekötés is jó volt.


  • Hm... hány készülék van rákötve a kábelre... csak 1? Semmi trükközés? Ilyet se láttunk mink még.


  • Tuti nem raktak zajszűrőt a koax-ra, amiatt nem megy ki jól a jel. Hoppá, hát az is van? És még jó is? Nahát...

Végül csak ráterelődött a figyelme a modemre, elkezdte manuálisan laptoppal újraindítani. Eközben a másik húsz perc bambulás után kezébe vette azt a papír-rengeteget, amit az előző nap kitöltöttem a cserénél. Mindössze tíz perec alatt végigfutott az elsőn, és felkiáltott: Tibi! Hisz itt tegnap lett cserélve a modem! Ez vadi új! - milyen jó hogy odafigyeltek, mikor felvázoltam nekik a hibát felfelé jövet. Meg elötte még telefonon, illetve még elötte a hiba bejelentőnek. Mindegy...
Tibi eközben szugerálta a modemet. Egészen konkrétan manuálisra állította a frekvenciakeresőt, és elkezdte 2 Mhz-enként keresni a fejállomást, ami 200 és 840MHz között lehet valahol. Minden egyes manuális váltás után kövekezett egy jó 5 perces restart, majd másik 10 perc izgatott lednézegetés és találgatás, hogy most vajon elkapja-e a fonalat az a szerencsétlen modem.
Becsületére válljon, háromnegyed óráig simán elvolt az öreg, míg rá nem unt. Ekkor aztán felcsattant: 'csába ezzel, lecseréljük 'oszt jónapot! Ezzel előhúzott egy zacsiból (!!) egy új Cisco modemet, rádugta a kábelre (+telefonos regisztráció) és 2 perc múlva ment a net. A szakik meg gyors köszönés után távoztak. Sietségükbe még csak a munkalapot se iratták alá velem. Illetve az előző nap papirozása is elmaradt. Nem bánom, a lényeg hogy most már megy a net. Csak az a 2 délután ne lett volna, amit a szerelőkkel kellett töltenem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése